2102719858 6983520330, 6944454569 Ανατολής 9-15 και Λ. Ηρακλείου, Νέα Ιωνία dvourdas@yahoo.gr
banner image

 

Αλλεργική Δερματίτιδα Εξ Επαφής

Αλλεργική Δερματίτιδα Εξ Επαφής

Τι είναι η δερματίτιδα εξ επαφής;

Είναι οι βλάβες (δερματίτιδα) που προκαλούνται μετά την επαφή του δέρματος μας με ορισμένες ουσίες (χημικές ή φυσικές). Εάν στη πρόκληση των βλαβών συμμετέχουν ανοσολογικοί μηχανισμοί τότε ονομάζεται αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής , σε διαφορετική περίπτωση ονομάζεται ερεθιστική (τοξική) δερματίτιδα εξ επαφής.

Με βάση αυτή τη ταξινόμηση και στη περίπτωση που για να προκληθούν οι δερματικές βλάβες απαιτείται το ηλιακό φως, τότε ομιλούμε για αλλεργική φωτοδερματίτιδα εξ επαφής ή αντιστοίχως για φωτοτοξική δερματίτιδα εξ επαφής.

 

Πως τις ξεχωρίζουμε μεταξύ τους;

Η διάκριση των διαφόρων μορφών είναι έργο του θεράποντος γιατρού σας, ο οποίος επίσης θα διακρίνει τη δερματίτιδα εξ επαφής από ένα πλήθος παθήσεων του δέρματος που έχουν παρόμοια εικόνα και εκδηλώσεις. Ένα βασικό σημείο είναι ότι η ερεθιστική δερματίτιδα εμφανίζεται σχεδόν αμέσως μετά την επαφή του δέρματος με την ερεθιστική ουσία, ενώ η αλλεργική μορφή εμφανίζεται όψιμα, τις περισσότερες φορές μετά τη πάροδο αρκετών ωρών.

Υπάρχει βέβαια και η μορφή της αλλεργικής δερματίτιδας εξ επαφής που τα συμπτώματα εμφανίζονται άμεσα, ιδίως σε πολύ ευαισθητοποιημένα άτομα. Σε κάθε περίπτωση αφήστε το γιατρό σας να βρει τη λύση.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα της αλλεργικής δερματίτιδας εξ επαφής;

Η δερματίτις εμφανίζεται με τις μορφές της οξείας δερματίτιδας (μετά μία ημέρα στο σημείο επαφής με το αλλεργιογόνο εμφανίζεται κνησμός και ερυθρότητα του δέρματος με οίδημα, που μπορεί να σχηματισθεί βλατιδοφυσσαλιδώδες ερύθημα, αφήνοντας μία φλεγμονώδη περιοχή που δυνατόν να επιμένει λίγες ημέρες), της χρόνιας δερματίτιδας εάν η επαφή με το αλλεργιογόνο είναι μικρή και καθημερινή εμφανίζεται συνήθως ως χρόνια εκζεματοειδής βλάβη με διαβρώσεις , εσχάρες , λειχηνοποίηση , ραγάδες , απολέπιση που συνιστούν το χρόνιο έκζεμα και της φωτοδερματίτιδας (στην περίπτωση που για να γίνει αλλεργιογόνος η ουσία απαιτείται η μετουσίωση της από την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας).

 

Ποιες ουσίες προκαλούν αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής;

Οι ουσίες που προκαλούν αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής είναι πολύ κοινές στην καθημερινή ζωή και το γενετικά προδιατεθειμένο άτομο έχει πολλές ευκαιρίες να ευαισθητοποιηθεί. Οι ουσίες είναι συνήθως χαμηλού μοριακού βάρους π.χ . νικέλιο, χρώμιο, δινιτροχλωροβενζένιο, κινολόνες, φορμαλδεΰδη, εποξεικές ρητίνες κλπ.

Τα αλλεργιογόνα διαπερνώντας την επιδερμίδα ενώνονται με πρωτεΐνες του δέρματος και προκαλούν την αντίδραση της υπερευαισθησίας μέσω της ενεργοποίησης ειδικών λεμφοκυττάρων. Η κλινική εμφάνιση της αντίδρασης και κατά συνέπεια των συμπτωμάτων είναι όψιμη, συνήθως μετά από 20-24 ώρες διότι απαιτείται χρόνος μέχρι την ολοκλήρωση της ανοσιακής απάντησης.

Η πιο γνωστή ουσία είναι το νικέλιο. Είναι αυτό που δημιουργεί την αλλεργία στα «ψεύτικα κοσμήματα», στα κουμπιά των τζιν παντελονιών κλπ. Πάνω από το 20% των γυναικών είναι ευαισθητοποιημένες στο νικέλιο. Aλλα μέταλλα είναι το χρώμιο , το κοβάλτιο , ο υδράργυρος κ.ά. Το 1961 έγινε γνωστό ότι στις περισσότερες περιπτώσεις δερματίτιδας από τη χρήση αρωμάτων ευθύνεται το βάλσαμο του Περού, μία ουσία φυτικής προέλευσης που χρησιμοποιείται συχνά στη παρασκευή αρωμάτων.

Τοπικής χρήσης αντιβιοτικά, όπως η νεομυκίνη μπορεί να προκαλέσουν δερματίτιδα εξ επαφής, γι' αυτό σήμερα έχει σχεδόν καταργηθεί (υπήρχε και υπάρχει δυστυχώς ακόμη σε μίγμα με κορτιζονούχες αλοιφές). Τα τοπικά χρήσης αντιϊσταμινικά μπορεί να προκαλέσουν φωτοαλλεργική αντίδραση.

Η φορμαλδεΰδη , πολλές χρωστικές υφασμάτων και άλλων ειδών, ουσίες που χρησιμοποιούνται ως συντηρητικά και χιλιάδες άλλες ουσίες μπορεί να είναι αίτια της αλλεργικής δερματίτιδας εξ επαφής. Ο σύνθετος τρόπος διαβίωσης και η πληθώρα των νέων χημικά παρασκευαζόμενων ουσιών (υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο 180-200 νέες χημικές ουσίες μπαίνουν στη ζωή μας) αυξάνει τον κίνδυνο ευαισθητοποίησης του ατόμου και την πρόκληση αλλεργικών αντιδράσεων, όπως η αλλεργική δερματίτις εξ επαφής.

 

Σε ποια είδη καθημερινής χρήσης υπάρχουν οι ουσίες που μπορεί να δημιουργήσουν αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής;

Δυνητικά σε όλα τα είδη που ερχόμαστε σε καθημερινή επαφή. Παράγοντες που επηρεάζουν την ευαισθητοποίηση είναι η αλλεργιογονικότητα της ουσίας (να δρα ως αλλεργιογόνο), η τοξικότητα της (η ικανότητα να καταστρέφει το δέρμα), η συχνότητα της έκθεσης στην ουσία, το περιβάλλον και η κληρονομική προδιάθεση.

 

Μερικά παραδείγματα:

Το νικέλιο μπορεί να περιέχεται σε: Ψεύτικα κοσμήματα, ασήμι, λευκόχρυσος, κουμπιά, καρφίτσες, παραμάνες, φουρκέτες, τσατσάρες, μεταλλικά ακουστικά, σκελετός γυαλιών, λουράκια ρολογιών, κλειδιά, κέρματα, αναπτήρας, ψαλίδια, κλιπς, χερούλια μεταλλικά (ομπρέλες, τσάντες, πόρτες, ποδήλατα, μουσικά όργανα), ορθοπεδικές προθέσεις, στηθοσκόπια, χειρουργικά εργαλεία (λαβίδες, βελόνες, καθετήρες), μπαταρίες, προϊόντα κεραμικής (σμάλτο, γυαλί), τυπογραφικά υλικά (μελάνη κυρίως), εντομοκτόνα.

Τα άλατα χρωμίου σε: Τσιμέντο, ελαστικά, γυαλί, ράμματα, δέρματα, γούνες, ζωικές κόλλες, χρώματα (κίτρινο και πορτοκαλί), υλικά προστασίας ξύλων, σπίρτα, φωτογραφικά υλικά, προϊόντα γαλβανοποίησης, αντισκωριακά, απορρυπαντικά, freon, λινέλαιο.

Το βάλσαμο του Περού σε: Υπόθετα - Καλλυντικά (αρώματα, μολύβια ματιών, λοσιόν μαλλιών ) Εντομοκτόνα - Αντηλιακά - Οδοντόκρεμες - Σαπούνια - Σαμπουάν - Γλυκά - Μαρμελάδες - Αρωματικό τσάι - Καραμέλες βήχα - Παγωτά - Μπαχαρικά -Βανίλια - Χυμούς τομάτας ( ketchup ' s ) - Ηδύποτα (βερμούτ, λικέρ). Όταν βρεθεί το αίτιο θα σας δώσει οδηγίες ο γιατρός σας.

 

Με ποιο τρόπο ανευρίσκεται η ένοχος ουσία;

Η διαγνωστική προσπέλαση απαιτεί λεπτομερές ιστορικό (ιδίως στη χρόνια δερματίτιδα) και τη διενέργεια των αλλεργικών επιδερμιδικών δοκιμασιών ( patch tests ) για την αποκάλυψη της ενόχου ουσίας. Τα patch tests συνίστανται στην τοποθέτηση μία σειράς ουσιών στη ράχη του ατόμου, που τοποθετούνται σε ειδικές επικολλητικές ταινίες, παρακολουθούνται για 72 ώρες και στη συνέχεια γίνεται η ανάγνωση των αποτελεσμάτων. Είναι δοκιμασίες πρακτικά ακίνδυνες, η επιλογή των ουσιών προς έλεγχο και η ανάγνωση των αποτελεσμάτων απαιτεί επαρκή εμπειρία εκ μέρους του ιατρού και για αυτό πρέπει να γίνεται από ειδικούς.

Υπάρχουν διεθνώς ορισμένες σειρές ουσιών που ελέγχονται (συνήθως 25-30 ουσίες), αυτές που συχνότερα προκαλούν αντιδράσεις και είναι ευρύτερα διαδεδομένες.

Με εξέταση στο αίμα γίνεται η διάγνωση;

Όχι, διότι δεν υπάρχουν αντισώματα, συνεπώς η μέθοδος RAST είναι στην προκειμένη περίπτωση ανώφελη.

 

Ποια είναι η θεραπεία;

Η θεραπεία συνίσταται στην αντιμετώπιση της οξείας φλεγμονής (συνήθως τοπικά σκευάσματα κορτικοειδών, σπανιότερα από του στόματος), αντιμετώπιση τυχόν επιμολύνσεων, περιποίηση του δέρματος και μακροπρόθεσμα αποφυγή επαφής με το υπεύθυνο αλλεργιογόνο. Σπανίως απαιτείται ενδονοσοκομειακή νοσηλεία.

Η αποφυγή της χρήσης της ενόχου ουσίας αποτελεί την καλλίτερη θεραπεία, αλλά πολλές φορές αυτό είναι δύσκολο ή δημιουργεί ιδιαίτερα επαγγελματικά προβλήματα στον ασθενή, αν πρόκειται για ουσία που έρχεται σε επαφή στο χώρο της εργασίας του. Στις περιπτώσεις αυτές πρέπει να συνυπολογίσει κανείς και το κοινωνικό κόστος, αλλά δυστυχώς μέτρα περιορισμού της έκθεσης (π.χ. να φορά γάντια κλπ) δεν είναι πάντοτε αποτελεσματικά.

Πρέπει επίσης να τονισθεί ότι το ίδιο ισχύει και για τις περιπτώσεις αλλεργίας στο νικέλιο (π.χ. ψεύτικα κοσμήματα), όπου τα διάφορα τεχνάσματα (κάλυψη των clips με πλαστικό κλπ) δεν αποτρέπουν της εμφάνιση της δερματίτιδας, οπότε - με άδεια ιατρού πλέον - επιβάλλεται η χρήση χρυσών κοσμημάτων (μάλιστα πάνω από 22 καράτια).

Τα αντιϊσταμινικά φάρμακα βοηθούν στη δερματίτιδα εξ επαφής;

Ουσιαστικά δεν προσφέρουν σημαντική βοήθεια. Τα φάρμακα που είναι αποτελεσματικά είναι τα κορτικοειδή, σε μορφή κρέμας, αλοιφής ή σε χάπια.

 

Καλλυντικά και δερματίτιδα εξ επαφής

Στο χώρο των ασχολουμένων με την αισθητική αποτελεί κοινή εμπειρία η εμφάνιση δερματικών βλαβών από τη χρήση των διαφόρων καλλυντικών σκευασμάτων σε όλες τους τις μορφές. Συχνά μπορεί να εμφανισθεί εξάνθημα στα σημεία επαφής του δέρματος με κάποιο άρωμα ή μετά τη χρήση κάποιας κρέμας καλλυντικής ή της mascara ή ακόμη και μετά από massage (από το χρησιμοποιούμενο λάδι ή κερί).

Μάλιστα, τις περισσότερες φορές οι βλάβες εμφανίζονται μία ημέρα μετά την επαφή με τις ουσίες αυτές και επομένως να μην γίνεται εύκολα η συσχέτιση του εξανθήματος με τη χρήση τους. Πρέπει όμως να τονισθεί ότι πολλές από τις αντιδράσεις μπορεί να είναι απλά ερεθιστικές ή να αποτελούν έξαρση υπάρχουσας δερματοπάθειας και να αποδίδονται λανθασμένα στη χρήση του σκευάσματος.

Πολλοί κατασκευαστές της αγοράς καλλυντικών χαρακτηρίζουν ορισμένα προϊόντα τους ως «υποαλλεργικά» ( hypoallergenic ) ισχυριζόμενοι ότι τα προϊόντα αυτά δεν περιέχουν συστατικά που είναι γνωστά ότι προκαλούν ερεθισμό ή αλλεργικές αντιδράσεις. Εντούτοις, οι κατασκευαστές δεν υποχρεούνται να αποδείξουν τον ισχυρισμό τους ούτε υπάρχει μέχρι τώρα αυστηρός κανονισμός.

Για τα αρώματα, υπάρχει το λεγόμενο fragrance mix (μίγμα αρωματικών ουσιών) που χρησιμοποιείται για τον προληπτικό έλεγχο της αλλεργιογονικότητας πριν την διάθεση στο εμπόριο ενός νέου αρώματος. Όμως, πρέπει να τονισθεί ότι όλες οι ουσίες δυνητικά μπορεί να προκαλέσουν δερματίτιδα εξ επαφής και ο όρος υποαλλεργικό προϊόν σημαίνει ότι το συγκεκριμένο σκεύασμα εμφανίζει αντίδραση σε πολύ μικρό ποσοστό των ατόμων που το χρησιμοποιεί και σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι είναι απόλυτα απαλλαγμένο από τον κίνδυνο εμφάνισης παρενεργειών. Εάν είχατε αντιδράσεις σε καλλυντικά στο παρελθόν, μία πρακτική πρόταση είναι να ελέγχετε πριν από τη χρήση του ένα νέο προϊόν.

Για να το εξετάσετε, βάλτε απλά μικρή ποσότητα του προϊόντος στην εσωτερική επιφάνεια του αντιβραχίου και περιμένετε 24 ώρες για να δείτε εάν εμφανισθεί αντίδραση.

 

Ποια είναι η πρόγνωση;

Η πρόγνωση για την οξεία δερματίτιδα είναι αρίστη ενώ για την χρόνια είναι αμφίβολη και πάντοτε εξαρτάται άμεσα από τον εντοπισμό του αιτίου και την δυνατότητα αποφυγής του καθότι δεν υπάρχει η δυνατότητα απευαισθητοποίησης. 

Πρέπει να τονισθεί ότι σε όλες τις περιπτώσεις που έχομε εμφάνιση δερματικής βλάβης που μοιάζει με δερματίτιδα εξ επαφής, το άτομο πρέπει να ελέγχεται από ειδικό γιατρό για να αποκλεισθούν και άλλες μορφές δερματοπαθειών ή συστηματικών παθήσεων.

 

Ατοπική Δερματίτιδα

Ατοπική Δερματίτιδα

Τι είναι;

Η ατοπική δερματίτιδα (ή βρεφικό έκζεμα) είναι μία πολύ συχνή, χρόνια, μη-μολυσματική αλλεργική δερματοπάθεια, η οποία χαρακτηρίζεται από:

  • Έντονο κνησμό (φαγούρα)
  • Χαρακτηριστικές δερματικές βλάβες
  • Οικογενειακό ιστορικό αλλεργικών παθήσεων (αλλεργική προδιάθεση)

 

Πόσο συχνή είναι;

Είναι από τις πιο συχνές αλλεργικές παθήσεις, με διαρκώς αυξανόμενη συχνότητα τα τελευταία χρόνια στις «Δυτικού» τύπου κοινωνίες. Η συχνότητα της κυμαίνεται κοντά στο 10% (και στη χώρα μας), αλλά υπάρχουν και χώρες που φθάνει στο 25%.

 

Σε τι ηλικίες εμφανίζεται;

Θα μπορούσε να διακριθεί σε 3 φάσεις:

Α. Την ατοπική δερματίτιδα των βρεφών (ή καλούμενο και βρεφικό έκζεμα). Συνήθως το 2ο ή 3ο μήνα της ζωής εμφανίζονται δερματικές βλάβες στο πρόσωπο, υπόλοιπο κεφάλι, αλλά και σε όλο το σώμα. Οι βλάβες έχουν τη μορφή πλακών ερυθήματος, με ξηροδερμία και σχηματισμό μικρών κυστιδίων που σπάνε και σχηματίζεται μία μορφή «κρούστας», εάν παραμείνουν οδηγεί σε σχηματισμό εκζεματικού τύπου βλαβών. Το βρέφος αισθάνεται έντονο κνησμό και το εκδηλώνει τρίβοντας τις περιοχές με τις δερματικές βλάβες είτε στα ρούχα, είτε με τα χέρια του.

Β. Την ατοπική δερματίτιδα της παιδικής ηλικίας. Αφορά παιδιά ηλικίας 4-5 ετών μέχρι και την εφηβική ηλικία. Σε αυτή τη φάση οι δερματικές βλάβες τείνουν να περιοριστούν σε συγκεκριμένες ανατομικές περιοχές (τράχηλο, βλέφαρα, καμπτικές επιφάνειες γονάτων και αγκώνων κλπ). Στις ηλικίες αυτές είναι σαφέστερος ο σχηματισμός εκζεματικών βλαβών και συνήθως υπάρχει καθολική ξηροδερμία σε όλο το σώμα. 

Γ. Την ατοπική δερματίτιδα των ενηλίκων. Στη φάση αυτή οι δερματικές βλάβες τείνουν να περιοριστούν ακόμη περισσότερο στα άκρα (χέρια, πόδια) και τράχηλο, χωρίς βέβαια να υπάρχουν και συχνά εξαιρέσεις.

Στην εικόνα φαίνεται η συνήθης κατανομή των βλαβών ανάλογα με την ηλικία.

Περίπου το 80-90% των ατόμων που εμφανίζουν ατοπική δερματίτιδα, θα εμφανίσουν την πάθηση μέχρι την ηλικία των 5 πρώτων χρόνων της ζωής. Συχνά παρατηρείται ύφεση των συμπτωμάτων μετά την ηλικία των 5 ετών, αλλά υπολογίζεται ότι περίπου το 60% θα συνεχίσει να έχει ηπιότερα συμπτώματα και στην ενήλικο ζωή.

 

 

Στην εικόνα φαίνεται η συνήθης κατανομή των βλαβών ανάλογα με την ηλικία.

 

Ποια είναι τα πιθανά αίτια;

Η ακριβής αιτία της ατοπικής δερματίτιδας παραμένει άγνωστη, αλλά μάλλον πρόκειται για ένα συνδυασμό γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Συνήθως ο ένας ή και οι δύο γονείς των παιδιών με ατοπική δερματίτιδα πάσχουν από κάποια αλλεργική πάθηση. Από τους περιβαλλοντικούς παράγοντες πολλοί έχουν ενοχοποιηθεί.

Από πολλά χρόνια υπάρχει η υποψία ότι τροφικά αλλεργιογόνα παίζουν καθοριστικό ρόλο. Παρά το γεγονός ότι συχνά ανευρίσκονται θετικές δερματικές δοκιμασίες ή RAST σε κάποιες τροφές, η σαφής αιτιολογική συσχέτιση δεν έχει επιβεβαιωθεί. Πολύς λόγος γίνεται και για αεροαλλεργιογόνα (κυρίως για τα ακάρεα της οικιακής σκόνης), αλλά και σε αυτή την περίπτωση ισχύει ακριβώς το ίδιο.

 

Πέραν πάσης αμφιβολίας πολλοί είναι οι εκλυτικοί παράγοντες που προκαλούν έξαρση της πάθησης. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται:

Εκλυτικοί παράγοντες

Κλιματολογικοί παράγοντες: Κατά τη διάρκεια του χειμώνα εμφανίζεται επιδείνωση, ενώ αντιθέτως το καλοκαίρι υπάρχει ύφεση. Επίσης μεγάλες και απότομες αλλαγές της θερμοκρασίας και της σχετικής υγρασίας προκαλούν εξάρσεις.

Ψυχο-συναισθηματική επιβάρυνση: Καταστάσεις που προκαλούν stress προκαλούν πολύ συχνά έντονη επιδείνωση της ατοπικής δερματίτιδας. Αυτό αφορά όλες τις ηλικίες, ακόμη και μικρά παιδιά. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα όταν το πρώτο παιδί πάσχει από ατοπική δερματίτιδα και είναι σε ύφεση η πάθηση και προκαλείται έντονη επιδείνωση με την έλευση του 2ου παιδιού στην οικογένεια. Επίσης συχνά τα παιδιά με εμφανείς δερματικές βλάβες τυγχάνουν σκληρής αντιμετώπισης από τους συνομηλίκους τους, απομονώνονται και δημιουργείται φαύλος κύκλος.

Αλλεργιογόνα: Ορισμένες τροφές, αλλά και αεροαλλεργιογόνα (όπως προαναφέρθηκε) μπορεί να επιδεινώσουν την ατοπική δερματίτιδα. Παλαιότερα, αλλά και σήμερα εφαρμόζονται διάφορα μέτρα αποφυγής (δίαιτες, καλύμματα για στρώμα και μαξιλάρια κλπ), τις περισσότερες φορές με αμφισβητούμενα αποτελέσματα. Προσοχή χρειάζεται ώστε να μην διαταραχθεί το όλο δυναμικό της οικογένειας και η ποιότητα της καθημερινής ζωής με πρακτικές και συμπεριφορές που απλώς αυξάνουν το stress και τελικά ενδέχεται να επιβαρύνουν αντί να βελτιώσουν μία κατάσταση.

Λοιμώξεις: Οι λοιμώξεις του δέρματος, συχνά σαν επιπλοκή του τραυματισμού από το ξύσιμο επιδεινώνουν τη πάθηση, αλλά και συστηματικές βαρείες λοιμώξεις μπορεί να προκαλέσουν έξαρση.

Ερεθιστικές ουσίες: Το δέρμα στην ατοπική δερματίτιδα είναι ξηρό και εύκολα ερεθίζεται. Επαφή με ουσίες και παράγοντες που ερεθίζουν ακόμη και το φυσιολογικό δέρμα είναι ευνόητο ότι έχουν πολλαπλασιαστική δράση στο ατοπικό δέρμα. Επαφή με μάλλινα ή συνθετικά ενδύματα, κολώνιες και άλλα καλλυντικά, έντονο τρίψιμο, πολύ ζεστό μπάνιο, ιδρώτας και ότι άλλο μπορεί να ερεθίζει το δέρμα μπορεί να προκαλέσει έξαρση της πάθησης.

 

Σχετίζονται άλλες καταστάσεις με την ατοπική δερματίτιδα;

Περίπου τα 3/4 των παιδιών που εμφανίζουν ατοπική δερματίτιδα σε βρεφική ηλικία θα εμφανίσουν και κάποια άλλη αλλεργική πάθηση (ρινίτιδα, άσθμα, κνίδωση κλπ) στα μετέπειτα χρόνια.

Βλεφαρίτιδα είναι φλεγμονή στο έξω μέρος των βλεφάρων αλλά και στο εσωτερικό. Κοκκινίζουν, είναι ξηρά, ζαρώνουν, υπάρχει κνησμός, υπάρχει ξηρό ή λιπαρό έκκριμα ιδίως στις άκρες και συχνά αραιώνουν ή και πέφτουν οι βλεφαρίδες.

Κερατοεπιπεφυκίτιδα είναι φλεγμονή του επιπεφυκότα και του κερατοειδούς. Υπάρχουν τα τυπικά συμπτώματα της επιπεφυκίτιδας (κοκκίνισμα των ματιών, δακρύρροια, φαγούρα, αίσθηση ξένου σώματος, φωτοφοβία). Η κερατίτιδα σπανίως μπορεί να δημιουργήσει ανατομική ανωμαλία του κερατοειδούς, γνωστή ως κερατόκωνος, πιθανότατα από το συνεχές τρίψιμο των ματιών, η οποία μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην όραση.

Οφθαλμικός καταρράκτης (θόλωση του φακού του ματιού) μπορεί να προκληθεί από την ατοπική δερματίτιδα για άγνωστους λόγους, ακόμη και στη στην ηλικία των είκοσι ή των τριάντα χρόνων.

Λοιμώξεις του δέρματος. Συχνά η ατοπική δερματίτιδα επιπλέκεται με σταφυλοκοκκικές λοιμώξεις στο δέρμα. Ο ιός του απλού έρπητα μπορεί να προκαλέσει γενικευμένη λοίμωξη του δέρματος με σχηματισμό γενικευμένου ερυθήματος, φυσαλίδες που αιμορραγούν και σχηματίζεται κρούστα, μπορεί να υπάρχει υψηλός πυρετός.

Είναι μία κατάσταση (λέγεται eczema herpeticum) και απαιτεί νοσοκομειακή νοσηλεία. Παλαιότερα με το εμβόλιο εναντίον της ευλογιάς (τώρα έχει σταματήσει να χορηγείται διότι έχει ουσιαστικά εξαφανισθεί από τη γη ο ιός της ευλογιάς) υπήρχε ο κίνδυνος στα άτομα με σοβαρή μορφή ατοπικής δερματίτιδας να προκληθεί μία κατάσταση, γνωστή ως eczema vaccinatum, που σε πολλές περιπτώσεις είχε θανατηφόρα έκβαση.

Ερεθιστική δερματίτιδα. Σε αρκετά άτομα που είχαν στο παρελθόν νοσήσει από ατοπική δερματίτιδα και τώρα είναι σε ύφεση η πάθηση, ενδέχεται να εμφανίσουν (ιδίως στα χέρια) ερεθιστικού τύπου δερματίτιδα μετά από επαφή με χημικές ή άλλες ουσίες (π.χ. απορρυπαντικά κλπ)

 

Πως γίνεται η διάγνωση;

Η διάγνωση είναι τις περισσότερες φορές πολύ εύκολη, από την κλινική εικόνα και τα χαρακτηριστικά των δερματικών βλαβών. Πάντοτε πρέπει ο θεράπον γιατρός να αποκλείσει άλλες παρόμοιες καταστάσεις (π.χ. σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, δερματίτιδα εξ επαφής και πολλές άλλες) και εάν κρίνει ο Αλλεργιολόγος απαραίτητο να προχωρήσει σε ειδικό έλεγχο (δερματικές δοκιμασίες, RAST κλπ) για ενδεχόμενο εντοπισμό του κυριότερου εκλυτικού παράγοντα.

Πάντοτε πρέπει να υπάρχει ετοιμότητα και επιφυλακή για ενδεχόμενη εμφάνιση και άλλης αλλεργικής πάθησης.

 

Τι θεραπεία υπάρχει;

Οι στόχοι της θεραπευτικής αγωγής για την ατοπική δερματίτιδα πρέπει να είναι:

  1. Μείωση ή και εξάλειψη των εκλυτικών παραγόντων
  2. Μείωση ή και εξαφάνιση του κνησμού
  3. Ενυδάτωση του δέρματος
  4. Αποκατάσταση της ακεραιότητας του δέρματος και μείωση υποτροπών
  5. Μείωση του stress

 

Οι εκλυτικοί παράγοντες που αναφέρθηκαν παραπάνω, θα πρέπει με προσοχή να εντοπισθούν σε κάθε περίπτωση και με σωστή συνεργασία γιατρού και ασθενούς ή του περιβάλλοντος του να ελαχιστοποιηθούν. 

  • Υπερβολικός ιδρώτας
  • Συναισθηματική πίεση
  • Κρύος αέρας ή καταστάσεις που μπορούν να καταστήσουν το δέρμα ξηρό 
  • Σκληρά σαπούνια και απορρυπαντικά 
  • Υφάσματα πιθανά να ενοχλήσουν το δέρμα, ειδικά τα μάλλινα
  • Μερικά προϊόντα φροντίδας δέρματος 
  • Καπνός τσιγάρου 
  • Ορισμένες χημικές ουσίες
  • Ορισμένες τροφές

Ο κνησμός πρέπει σε κάθε περίπτωση να εξαφανισθεί, διότι εκτός του ότι είναι βασανιστικός, αποτελεί και παράγοντα κινδύνου υποτροπών με τη λύση της ακεραιότητας του δέρματος που μπορεί να προκληθεί. Τα αντιισταμινικά φάρμακα (μόνο από του στόματος, ΟΧΙ σε τοπική εφαρμογή) είναι μονόδρομος. Μπορεί να χρειασθεί να χορηγηθούν επί μακρόν.

Η επαρκής και καθημερινή ενυδάτωση του δέρματος είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για ένα κατά το δυνατόν υγιές δέρμα. Υπάρχουν πολλές και καλές ενυδατικές κρέμες στο εμπόριο, σε κάθε περίπτωση πρέπει να επιλεγεί η καταλληλότερη για κάθε άτομο και να γίνεται καθημερινή χρήση.

Θα σα δώσει οδηγίες ο γιατρός σας και πρέπει να μην τοποθετούνται σε περιοχές που υπάρχει λύση της συνεχείας του δέρματος.

Η αποκατάσταση των δερματικών βλαβών με φαρμακευτική αγωγή, αλλά και η μέριμνα για μείωση των υποτροπών είναι κεφαλαιώδους σημασίας. Τα τοπικά κορτικοειδή, ακόμη και σε συστηματική χορήγηση (εάν είναι εκτεταμένες οι βλάβες) είναι απαραίτητα στην οξεία φάση και μέχρι να αποκατασταθούν οι δερματικές βλάβες.

Τα τελευταία χρόνια έχουν εισέλθει στη φαρμακοθεραπεία και φάρμακα που δεν ανήκουν στα κορτικοειδή (αναστολείς της καλσινευρίνης), αλλά έχουν συγκρίσιμη δράση με αυτά, χωρίς όμως να έχουν τις παρενέργειες τους. Σε κάθε περίπτωση ο θεράπων γιατρός θα καθορίσει τη φαρμακευτική αγωγή.

Μερικές φορές μπορεί να απαιτηθεί και χορήγηση αντιβιοτικών, στη περίπτωση που συνυπάρχει και σταφυλοκοκκική λοίμωξη.

Ο έλεγχος του stress είναι πολύ σημαντικός, τόσο για τον έλεγχο της πάθησης, όσο και για τη διαμόρφωση σωστής ψυχοκοινωνικής εξέλιξης του παιδιού.

 

Πρακτικές Οδηγίες

  • Να προσέχετε τις απότομες μεταβολές θερμοκρασίας, υγρασίας
  • Όχι πολλά μπάνια την ημέρα, μόνο ένα ημερησίως και όχι με καυτό νερό
  • Μην χρησιμοποιείτε πολύ συχνά αντισηπτικά σαπούνια γιατί «ξεραίνουν» το δέρμα.
  • Μετά το μπάνιο σκουπίστε ελαφρά το σώμα με μία πετσέτα. Ποτέ μην τρίβετε δυνατά.
  • Χρησιμοποιείστε για το μπάνιο σας αυτά που σας σύστησε ο γιατρός και μετά επαλείψτε το σώμα με την ενυδατική κρέμα
  • Αποφύγετε τους παράγοντες που σας συμβούλευσε ο γιατρός σας
  • Η υπεριδρωσία ποτέ δεν ωφελεί στην ατοπική δερματίτιδα
  • Χρησιμοποιείτε βαμβακερά ενδύματα που έρχονται σε άμεση επαφή με το δέρμα
  • Διατηρείτε να νύχια των χεριών κοντά και καθαρά, για να αποφύγετε τραυματισμούς του δέρματος με το ξύσιμο. Στα νήπια φορέστε τους γάντια
  • Αποφύγετε το έντονο ξύσιμο διότι υπάρχει ο κίνδυνος επιλοίμωξης, αλλά και δημιουργίας μόνιμων ουλών στο δέρμα
  • Χρησιμοποιείστε τη φαρμακευτική αγωγή όπως σας την σύστησε ο γιατρός σας και μην αποφασίζετε μόνοι σας πότε θα τη διακόψετε
  • Μάθετε να ξεχωρίζετε μόνοι σας πότε υπάρχει λοίμωξη του δέρματος (έντονα θερμή περιοχή, κοκκίνισμα, σχηματισμός φυσαλίδων με πύον, ενδεχομένως στα μικρά παιδιά πυρετός) και ρωτήστε αμέσως το γιατρό σας
  • Αποδεχθείτε τη χρονιότητα της πάθησης, έχετε όμως πάντοτε κατά νου ότι μπορεί να ελεγχθεί αποτελεσματικά
  • Μειώστε κατά το δυνατόν την επίδραση των διαφόρων ψυχοπιεστικών καταστάσεων, ενδεχομένως η συμβουλή ειδικού να σας βοηθήσει αποτελεσματικά στην περίπτωση που κριθεί αναγκαίο
  • Μην ξεχνάτε να αναφέρετε κάθε ενόχλημα στο γιατρός σας (π.χ. από τα μάτια) ή διαφοροποιήσεις στη μορφή των δερματικών βλαβών